De Elektrische Auto

Ongeveer 4 op de 10 Nederlanders (37%) is geïnteresseerd in een elektrische auto. Dat blijkt uit de Elektrisch Rijden Monitor van de ANWB. Eén op de 5 Nederlanders (23%) is uitgesproken niet geïnteresseerd en een grote groep (40%) staat hier neutraal in. Dat kan zijn omdat zij er nog nooit of te weinig over nagedacht hebben, of juist zien dat er zowel voor- als nadelen zijn. Mensen die (zeer) bekend zijn met de elektrische auto zijn vaker geïnteresseerd. Echter, waar de bekendheid (licht) is toegenomen, is de interesse niet veranderd onder Nederlanders ten opzichte van 2017.

Veruit het belangrijkste voordeel van elektrische auto’s vinden Nederlanders dat het goed is voor het milieu. Zowel geïnteresseerden (82%) als niet geïnteresseerden (47%) zijn dit van mening. Er klinken dit jaar wel meer sceptische geluiden omtrent dit thema. Om werkelijk milieuvriendelijk te zijn, moet de elektriciteit ook duurzaam opgewekt worden (zonne- of windenergie). Ook maakt men zich grote zorgen over de levensduur van de accu.

Het aandeel Nederlanders dat binnen twee jaar een elektrische auto wil aanschaffen is (licht) gestegen van 3% naar 4%. Dit is echter nog steeds een erg kleine groep. Voor het grootste deel van de Nederlanders is de aanschafwaarde van een elektrische auto te hoog. Deze auto’s kosten nieuw minimaal €20.000, maar slechts 14% van Nederland wil dit bedrag besteden aan een volgende auto. De te hoge aanschafwaarde is voor zowel geïnteresseerden als niet geïnteresseerden het belangrijkste nadeel aan elektrische auto’s. Opvallend is wel dat geïnteresseerden vaker van mening zijn dat elektrische auto’s voordelig in gebruik zijn dan niet geïnteresseerden (44% tegen 16%)

Acht van de tien Nederlanders gaan er van uit dat er een moment komt dat er enkel nog elektrische auto’s worden verkocht in Nederland. Vier op de tien verwacht dat dit al vanaf 2035 aan de orde is. Daar staat tegenover dat 14% niet gelooft dat de auto’s op benzine en diesel ooit volledig zullen verdwijnen.

Consumenten die interesse hebben in de elektrische auto of bekend zijn met de elektrische auto verwachten vaker dan gemiddeld dat de elektrische auto de benzine/diesel auto binnen nu en 25 jaar volledig zal vervangen.

Bron: ANWB